Pevnost 08/2024

Zdá se, že toto léto se okurková sezóna nekoná, alespoň tedy co se literární a fantastické tvorby týče. Tak jako předchozí měsíc i tentokrát je z čeho vybírat. Nabídka je pestrá a bohatá, takže pokud potřebujete radu, po čem ještě do konce léta sáhnout, tak vsaďte na srpnovou Pevnost. Určitě v ní najdete něco, co ukojí vaše fantastické choutky.

Filmové léto

V srpnu si na své přijdou fandové hororu. V nabídce jsou rovnou čtyři kousky. O dva z nich se postaral Jiří Pavlovský, který si se podíval na prequel série Tiché místo s podtitulem První den a volné pokračování snímku X s názvem Maxxxine. S odborníkem na hororový žánr, Jakubem Mercem, se pro změnu můžete vydat do děsivého lesa ve snímku Strážci. Případně je tady ještě starý dobrý sci-fi horor Vetřelec nebo tedy spíše jeho poslední filmový kousek s názvem Romulus, na nějž upozorňuje Karel Ryška.

Vendula Kreplová poté nabízí superhrdinský animák Ultraman: Výš a výš. Pokud byste radši nějaký dospělejší komiksový snímek, pak skočte za Alexandrou Petákovou, která se rozepsala, jak vlastně došlo na vznik počinu roku Wolverine & Deadpool.

Pokud vám horor, ani superhrdinové nevoní, pak můžete zajít za Karlem Kališem. Ten totiž nabízí článek o fenoménu jménem Borderlands. Společně s ním se podíváte nejen na herní počátky, ale také na filmové zpracování, které se přiřítilo na filmová plátna.

Velká jména fantastiky

V srpnovém čísle se můžete těšit i na bohatou knižní nabídku s velkými jmény. Tak třeba je tady novinka od Brandona Sandersona s názvem Alcatraz versus rytíři Krystálie, kterou si vzal na starost Martin Bečvář. Dalším velkým jménem, jež se v nové Pevnosti mihne, je Brian McClellan s románem Ve stínu blesku. Ten přelouskal Michal Tesáček. Jiří Popiolek poté přináší Krčmářovu píseň Petera S. Beagleho. Kruh velkých spisovatelů poté uzavírá Josef Horký s cyberpunkovým románem Williama Gibsona Působnost.
V nabídce je i urban fantasy prodchnutá chorvatskou mytologií z pera Igora Rendiće s názvem Město zvané Řeka, v níž dojde na nějaké to probuzení magických schopností v někom, kdo neměl ani tušení, že se v rodině dědí. Však to znáte, taková běžná klasika, s níž vás seznámí Lucie Procházková. Pokud byste si radši něco s tajemnější hutnou atmosférou, pak vsaďte na Kateřinu Hajžmanovou. Tato redaktorka totiž doporučuje série Havraní kruhy a Vardari. K samotnému článku Katka ještě přibalila rozhovor s autorkou Siri Pettersenovou. Pokud byste rádi nějakou tu emenies to lovers tropu, tak se určitě podívejte na Ohaře a lišku od Frost Kayové, která též nevyhnula Katčiným rukoám.

Jestliže vás lákají opuštěná místa nebo jste fandové takzvaného urbexu, pak by vás neměla minout kniha Urban Explorer od Richarda „Ritchie“ Šmída, s níž vás seznámí Pavel Suchý. A úplně nakonec je tady ještě Martin Fajkus s novinkou Františka Kotlety s názvem Černá luna.

A co se v Pevnosti tentokrát ukrývá za povídky? Můžete se těšit na dvojitou porci fantasy příběhů – Jabloň (Martin Leták) a Turbohřbitov (Lukáš Vavrečka a Přemysl Krejčík).

Do světa obrázků a her

Do komiksových vod tentokrát zavítal Martin Bečvář, který si vzal na starost černohumorného Kapitána Chemo od Albrechta Smutena. Pokud fandíte detektivkám a Herculu Poirotovi, pak si nemůžete nechat ujít komiksovou verzi Vraždy v Orient Expresu, o níž se rozepsal Pavel Suchý. Je libo něco temného a děsivého? V tom případě je tady Michal Tesáček s komiksovým hororem Čínžák od Jeffa Lemira a temný příběh Zombie z Marvelu.

Ve videoherním zákoutí čeká Karel Kališ rovnou se čtveřicí kousků – rozšířením pro Elden Ring s podtitulem Shadow of the Erdtree, kolekcí pěti titulů nostalgického Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1, a dvěma japonskými RPG Persona 3 Reload a Shin Megami Tensei V Vengeance.

Nadšenci deskových her se mohou těšit na Filipa Gotfrida s budovatelskou záležitostí Anno 1800. Filipa poté doplňuje Jakub Zahradník s Hledáním Eldorada a karetkou Zboduj město.

Srpnová Pevnost je plná zajímavých tipů, takže si ji určitě nenechte ujít a hupsněte si pro ni do trafiky, pokud jste tak již neučinili. Pokud ale stále váháte, tak vás k akci možná rozhoupe příloha Pevnosti plus. Tou je tentorktá román Železný vlk od Siri Pettersenové.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď