Fantazácké srazy jsou poměrně specifické události, které se velmi špatně popisují nezúčastněným divákům, protože vlastní zážitek obvykle hravě překoná spoustu zbytečných slov. V dnešním poněkud netradičním díle seriálu Fantasticky prostřeno proto přinášíme několik prověřených a vyzkoušených tipů, které zaručeně pomohou podobné akce přečkat bez větší újmy.
Úmyslně jsme nevybrali nic složitého nebo časově náročného, vše si můžete připravit dopředu, takže vám nic nebude bránit vrhnout se do víru společenských událostí. Vybrané recepty (nejen) po ránu na conu určitě přijdou k chuti.
1. Koniášův vyprošťovák
Drsný muž na stezce od Miroslava Žambocha v kulinářském přehledu nemůže chybět. Koniáš je v nelítostné divočině častokrát odkázán jen na své lovecké schopnosti a v rámci přežití využívá všechny dostupné zdroje, přestože se častokrát jedná jen o kus ulovené zvěřiny, směs natrhaných bylinek a kůrku tvrdého chleba.
Jako základ silné vyprošťovací polévky proto využijeme všechny uvedené suroviny. Pokud si nechceme komplikovat život tvořením masového vývaru (rozpis ostatních ingrediencí odpovídá cca 1 litru), můžeme ho nahradit kostkou bujónu, případně dvěma lžícemi vepřového sádla. Přidáme 200g na kostičky nakrájených brambor, 6 prolisovaných stroužků česneku, lehce osolíme, opepříme a podle chuti přidáme ještě kmín a majoránku. Do polévky rozklepneme vajíčko, dobře rozmícháme a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Přílohový okoralý chléb podle Koniášova vzoru snadno vytvoříme krátkým opečením (můžeme i na sucho bez oleje), kdy si můžeme vybrat, jestli raději přikusovat celé topinky nebo si menší kousky před podáváním rovnou nasypeme do polévky s trochou nastrouhaného sýra.
Pokud jsme opravdu ve velkém časovém presu, vynecháme brambory a všechny zbývající přísady (bez toho sádla už to teď opravdu nejspíš nepůjde) na hlubokém talíři pouze přelijeme vroucí vodou.
2. Králokatův šleh
Mezi vyhlášené životabudiče zařazujeme i klasickou pikantní masovou směs honosící se přízviskem známého šlechtice z rodu Lannisterů.
Na troše oleje si na pánvi dozlatova připravíme tři větší jemně nakrájené cibule. Když mají požadovanou barvu, přidáme cca 750g mletého masa, osolíme, opepříme, ve větším množství posypeme grilovacím kořením a polévkovými bylinkami. Dobře rozmícháme a postupně do směsi ještě přidáme tři stroužky lisovaného česneku a trochu rajského protlaku. Průběžně pokračujeme v míchání, aby se směs nepřipálila a přibližně za deset minut máme hotovo.
Kvantitu jednotlivého koření si upravíme dle chuti, místo kečupu osobně preferuji thajskou pikantní omáčku a protože nechci zbytečně špinit další nádobí, používám sušený česnek s trochou zázvoru. Polévkové bylinky můžeme klidně nahradit petrželí nebo vynechat úplně, protože slouží jen k tomu, aby maso pěkně provoněly. Pozor na to, jestli už grilovací směs obsahuje sůl. Objem směsi ještě lze při míchání nastavit vhodnou zeleninou – například nakrájeným pórkem, paprikou nebo konzervou chilli fazolí.
Hotový Králokatův šleh lžící rozprostřeme na toustový chléb nebo plátky veky, posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéct v troubě. Samotné topinky nebo tousty si můžeme klidně předpéct dopředu a formou samoobslužného bufetu pak servírujeme studené, což při nekonečně horečce conové noci také může přijít vhod. Před samotnou konzumací pečivo ještě decentně potřeme česnekem, ale nijak zvlášť nepřeháníme, protože příliš ostrý dech by mohl snadno pokazit slibně probíhající nezávaznou konverzaci.
3. Ovčí oči Stařenky Oggové
V Klači od Terryho Pratchetta prý jako tradiční pochoutku jedí ovčí oči, ale ještě se nenašel nikdo, kdo by to veřejně potvrdil. Přiložený recept Stařenky Oggové je pokusem o věrnou rekonstrukci původní receptury, kterou sice někteří nazývají padělkem, přesto je určitě mnohem chutnější.
Na přípravu potřebujeme sklenici větších nakládaných cibulek, plněné olivy (ideálně s červenou paprikou) a balení krémovějšího taveného sýra. Z cibulek opatrně odstraníme vnitřek, aby nám zbyl základ pro oční bulvu, do které dáme trochu sýra (případně ochucené bylinkové lučiny) a následně uzavřeme olivou. Cibulku pak můžeme jemně stisknout, aby se na druhé straně oka udělal krátký sýrový ocásek, ale není nutné se ho pokoušet vytvořit za každou cenu. Vnitřek cibulek samozřejmě nevyhazujeme a dozobeme samotný, případně využijeme na estetické přizdobení Králokatových topinek.
Recept převzat a lehce poupraven z Kuchařky Stařenky Oggové (Talpress, 2001). Pokud chcete znát přesnou etiketu pro servírování ovčích očí, přečtěte si Hrrr na ně! od Terryho Pratchetta.
První epizodu nekonečné gastronomicko-fantastické ságy s podtitulem „Zabíječ Opic“ tedy máme úspěšně za sebou, ale pokud máte nějaké vlastní osvědčené tipy, co mohou po krušném večeru vlít čerstvou krev do žil, diskuze pod článkem netrpělivě čeká na vaše příspěvky. Přeji dobrou chuť a hodně zábavy na conech!
Foto: HBO