O víkendu jsem si vzpomněla že byl na Kočconu zájem o recept na bramboračku, které já říkám podle Rumcajse – Sedminásobná loupežnická polévka.
Takže – udělám cibulovou jíšku, spíš tmavší než světlejší, rozkvedlám jí vodou, až chytne var přidá se trocha kmínu(tlučeného), sůl, sušené houby, nejlépe namočené od veřera (ale vymačkané) a vyprané kroupy. Po nějaké době vaření (kroupy skoro měkké) se přidá mrkev, petržel, celer nastrouhané na silnější proužky a brambory na malé kostičky. Kdo má rád houby, lze přidat i několik čerstvých tvrdých hub (lišek), ale jen pár, bývají šnekovité. Uvařím do měkka, ochutím majoránkou. Nakonec se přidá kousek rozetřeného česneku, ale s tím už to moc nevařit, ať se neodpaří, a nějakou zelenou petrželku či šnitlík. A dochutit jak kdo má rád – magi, vegeta, jsou i tací co to pepří. Někdo má rád trochu na kyselo, tak je možné přidat i fous octa, ale to já nedělám, protože mi to nechutná. A nejlépe polévka chutná až druhý den, kdy se ingerdience naleží. Možná chutná ještě líp i třetí den, ale toho se nikdy nedožije. A varinata b) na začátku se jíška udělá jen z mouky, je potřeba jí udělat tmavou, kvůli barvě polévky, a kousek cibule nakrájené na proužky se tam hodí uvařit hned na začátku.
a sušené houby jsou fakt důležité, čerstvými to nikdy nedoženete!