Bulánci – Odpočívej v pokojíčku

Svět knihy, jaro 2024 stánek časopisu Pevnost. Mladý manželský pár. Ona se rozplývá nad krásným pruhovaným polštářkem: „Podívej, miláčku. Ten musíme mít.“ Prodavač snaživě: „Ale to není plyšák, to je obal deskové hry…“ „Bulánci!!!!“ skočí mu do řeči žena. „Na té hře jsem vyrostla.“ Za chvilku si manželé odnáší deskovku Bulánci – Odpočívej v pokojíčku. Žena se šťastně culí a těší se, že si časem pořídí rozšíření.

Fast forvard: V devadesátkách byla tahle hektická počítačová střílečka fenoménem. Spousta tehdy kultovních her zapadla, ale tyhle neurotické vražedné polštářky ne. Dokonce se dočkali i verze 2.0, která vyšla v roce 2023, a kromě nových zbraní přinesla také editor map. Ale přiznejme si, paření počítačových her není zrovna společensky povznášející záležitost. Bulánci se však díky partě z vydavatelství Kikimora Team dočkali i své verze pro deskovkáře.

Deskoherní Bulánci v celé své kráse

Bulánci odpočívají na stole

Pokud bych se vrátil k úvodnímu zážitku ze Světa knihy, musel bych přiznat, že jsem ani trochu nepřeháněl. Bulánci – Odpočívej v pokojíčku opravdu nejsou jen deskovka v tuctové krabici, ale všechny herní komponenty najdete uložené v opravdovém polštářovém povlaku, jehož pruhované tělo zdobí škleb totálně mrtvého Bulánka. Problém je, že herní plán vyjmut z obalu se do něj vrací hůř než naplněný kondom ponořený do kapaliny. Ale to je asi jediná vada na kráse, protože všechny ostatní komponenty jako jsou vybuchující barely, zeď, figurky Bulánků, plastový zásobník ze samopalu ak-47 s rozšířením hry, náboje, které slouží jako počítadlo životů, a všechny kartičky – to vše se do látkového obalu vejde stejně dobře jako do jakékoliv nudné deskoherní krabice.

Herní plán je oboustranný, na jednom plánu mohou hrát tři, na druhém až čtyři hráči. Hra je sice avizovaná od dvou hráčů výše, ale ve dvou je nudnější než pistolnický souboj na divokém západě. Prostě tady platí: čím víc polštářků, tím víc srandy. Ale vraťme se k hernímu plánu. Ten představuje dětský pokoj rozdělený sítí čtvercových polí, a aby byla tahle střílečka zábavnější, je vybaven nábytkem, na nějž se Bulánci mohou vyšplhat, nebo se za něj schovat. S vašimi plány pak mohou zamíchat i teleportační portály, které soupeře, jenž se ještě v minulém kole vyděšeně krčil před vaší hlavní, přenesou za vaše ctěná záda. A když už jsme u těch hlavní, tak si teď povíme něco o zbraních, protože ty jsou u každé střílečky to hlavní.

Zbraně a jak na ně

Je to prosté. Většinu těch komponentů, které ve hře využijete, představují kartičky nabízející několik možností jak soupeře porazit. Záměrně nepíšu rozstřílet na cimpr campr, protože kromě střelných zbraní různého dosahu, nudnou odstřelovací puškou počínaje po ubližovátka (jak se zde střelným zbraním říká) zcela speciální (takový Reset people by mohl vyprávět) je ve hře způsobů likvidace mnohem více. Ale ať už budete chtít použít Protibulánkomet nebo obyčejné Plivátko, budete si muset z dobíracího balíčku dobrat munici. I ta má totiž své karty, a věřte, že jich není zrovna přehršel. Právě proto mohou hráči využít na svoji obranu povlečení, které ve hře zastupuje štít nebo brnění. Ovšem každá cejcha má omezené datum spotřeby, proto mohou hráči využít Knoflíky. Knoflík představuje vylepšení. Někdy jde o možnost dobrat si kartu navíc, jindy třeba o možnost ovládnout Bulánkomancera. Asi nemá smysl rozepisovat kolika různými způsoby může hráč dosáhnout vítězství (připravit soupeře o všechny nábojnice které ve hře představují životy). Může k tomu použít Sviňárny (karty, které fungují především na bázi škodících akcí) nebo naopak Švindly (ty většinou pomůžou hráči, který danou kartičku vyložil.) Už z tohoto strohého výčtu zkušený hráč deskových her pochopí, že k dosažení úspěchu bude muset kombinovat všechny dostupné kartičky. Nicméně ani váš pomyslný batoh není bezedný, na to nezapomeňte.

Není bez zajímavosti, že každý z Bulánků disponuje nejen jinou barvou povlečení, ale i trošku jinými vlastnostmi. Tady mluvím především o akčních bodech, maximálním počtu životů, nebo nějaké té speciální vlastnosti, kterou jeho soupeři jaksi přišitou nemají. Takže znovuhratelnost je i díky tomuto sympatickému ozvláštnění malých ostrostřelců zaručena. A pokud by vás taktizování a ubližování soupeřům přeci jen začalo po čase nudit, nabízí tvůrci hned několik herních módů, které hru učiní ještě více zábavnou. Ale i když použijete jeden ze tří Párty módů. I ve hře čtyř hráčů se však pohodlně vejdete do hodiny a pak můžete v klidu zalézt do postýlek.

Poslední výstřel

Bulánci – Odpočívej v pokojíčku nejsou jen krásně vypravenou vzpomínkou na kdysi kultovní počítačovou hru, ale vtipnou takticko-strategickou párty hrou pro všechny hráče starší osmi let, a vzhledem k tomu, že autoři chystají i nějaké nové mapy a pár rozšíření, je velká šance, že o vraždících polštářcích ještě uslyšíme.

Hodnocení:

Grafická stránka, komponenty / deset z deseti knoflíků

Hratelnost, znovuhratelnost, variabilita / deset z deseti knoflíků

Hru si můžete pořídit na webu Kikimora Team https://kikimorateam.com/cs/hry/165-bulanci-odpocivej-v-pokojicku.html

Za možnost si hru zahrát a užít si její kvality děkuje recenzent zakladateli Kikimora Team Diukovi.

Bulánci – Odpočívej v pokojíčku
Počet hráčů: 2 – 4
Doba hry: 45 – 90 min.
Doporučený věk: 8+ let
Čeština: pravidla ano, materiál ano
Vydal: Kikimora Team
Cena: 949 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď