Šarlatová evangelia: Pinhead a svět před branami pekla

Hellraiser Cliva Barkera je bez přehánění kultovním dílem, i když za mnohé vděčí i své filmové adaptaci. Na další román z tohoto univerza si pak čtenáři museli počkat bezmála třicet let – a ještě skoro o deset déle na jeho překlad do češtiny. Vyplatilo se čekání? Jsou Šarlatová evangelia pekelně dobrá, nebo je čeká zatracení?

Legendrání Pinhead, cenobita s hlavou plnou zatlučených hřebíků, na obálce. Vysoká očekávání podpořená relativně nedávným českým vydáním Hellraisera s filmovou obálkou. To vše bude ve čtenáři rezonovat když vezme Šarlatová evangelia do ruky. A možná i trocha nedůvěry, protože dvakrát do stejné řeky nevstoupíš.

Proudy a účely

A přesně toto rčení u Šarlatových evangelií platí měrou vrchovatou. Pokud totiž čekáte komorní drama prodchnuté hnusem, bolestí mísenou s rozkoší a sondu do lidské duše natahované na hranici sebezničení, pak budete nejspíš zklamáni. Pokračování je totiž pojato úplně jinak.

Barker servíruje dokonale opuletní hostinu, ve které sice v nabídce je i mnohé z toho, čím se mohl chlubit díl předchozí, ale zároveň hraje hodně na efekt s vědomím, že velká očekávání vyžadují monstrózní odpověď. Rozhodl se příběh pojmout megalomansky, udělat z něj pastvu pro čtenářovu fantazii, vypustit salvy své imaginace a překročit hranice očekávaného, byť nejspíš úplně jinak, než by čtenáři očekávali.

Samotný úvod odehrávající se v zatuchlé kobce přivádí na scénu samotného Pinheada. Hned v prvních scénách pekelný cenobita skoncuje s několika lidskými kouzelníky, kteří měli pocit, že mají moc. Jenže pak se děj rozběhne úplně jinou cestou a ústřední postavou se stává Harry  D´Amour, detektiv se schopností vidět duchy. Postupně se čtenář proplétá drobnými epizodami mapujícími hlavní body Harryho života, poznává jeho přátele, pochybné známosti, sem tam nadzvedne víko nějaké té Pandořiny skříňky nebo otevře kostku… Harry totiž dokáže přežít lecjaký kontakt s okultními silami, jde tomu aktivně naproti sbírkou svých tetování a umí i pár kouzel a triků.

Kosa na kámen a kámen na kameni

Jenže pekelný cenobita, to je něco nad Harryho síly. A Harry má to štěstí, nebo spíš smůlu, že si ho Pinhead (který toto oslovení bytostně nesnáší, stejně jako Barker sám) vybral coby svého svědka, kronikáře, člověka, který se má dívat a vidět. Nashromáždil totiž dost vědomostí, aby se pokusil o něco, co nikdo před ním nedokázal a co je rozhodně zaznamenáníhodné.

To, co se v první fázi tváři jako děsivý horor, se postupem času stává rozsáhlou epickou fantasy. A jestliže v naší realitě se drží Barker při zemi, v části popisující Peklo to rozbalí – vše je opulentní, předimenzované, místy možná až moc efektní. Ale jak řečeno – slouží to svému účelu. Pod vším pozlátkem se skrývá příběh zrady, touhy po moci, vědomostech a ambicích, které je obtížné (ale nikoliv nemožné) naplnit.

Barker nezapomněl na své vypravěčské umění. Do hororových scén, které neztrácí nic ze své působivosti ani oblíbených propriet, přidává mnohdy nečekaný situační humor, řádnou dávku cynismu (působícího v některých vypjatých momentech až nemístně) a vkládá do nich i orgie plné masa, násilí a hnusu – protože takové už Peklo prostě je. Peklo nepůsobí bolest, Peklo JE bolest.

A právě Peklo je středobodem příběhu – snaha vytvořit fungující systém znamená některé věci nevysvětlovat a příliš nerozpitvávat, protože tu byly už předtím, než do něj čtenář nakouknul. Tyhle popisné orgie jsou ale dvousečnou zbraní, protože tím mizí pocit oné nepojmenované hrůzy, a jak známo je strach z neznámého či nepochopitelného tím nejsilnějším.

Vítaná změna(?)

Ne, knize nechybí silné momenty, odkazy na další Barkerovy knihy ani dynamika, která drží příběh v běhu a sune ho mílovými kroky dál. Jen se zkrátka vytrhla z řetězů a vydala se rozpoutat peklo s masivním randálem a mnoha efekty – nápaditými, ohromujícími a dechberoucími, pokud na tyhle megalomanské věci jste. Duch původního Hellraisera dost rychle vyvanul, ale rafinovaná bolest, utrpení, rozkoš i hledání hranic zůstává přítomno, jen v rozmělněnější podobě.

Konzervativní čtenář bude pobouřen, ti s otevřenou myslí nejspíš fascinováni. Šarlatová evangelia totiž nabízí opravdu mnoho, jde jen o to přijmout pravidla hry.

Clive Barker: Šarlatová evangelia

Vydala: Carcosa, 2024

Obálka: Les Edwards

Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 416

Cena: 469 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď