Marc Silvestri & Arif Prianto uvádí: BATMAN a JOKER: Destruktivní duo

Když Temný rytíř spojí síly s princem zločinu je to vážně jízda
„Čistí policisté se mě bojí, protože se neřídím zásadami, na které přísahali… A ti špatní se mě bojí, protože vědí, že jednoho dne si pro ně přijdu.“

Americký komiksový vydavatel a generální ředitel společností Top Cow Productions a Image Comics není jen tak nějaká kancelářská krysa. Za ta léta, kdy se věnuje komiksovému byznysu, se vypracoval na pozici vyhledávaného kreslíře a scénáristy. Pod hlavičkou Top Cow  Silvestri pracoval na komiksech Cyberforce, Codename: Stryke Force, Witchblade, The Darkness, či Inferno Hellbound. Pro DC pracoval například na sborníku Batman Black and White #3 (1996). K jeho nejlepším komiksům s netopýřím mužem však patří sedmidílná série Batman & The Joker: The Deadly Duo kterou napsal a nakreslil v letech v v letech 2022-2023. U nás ji nyní v překladu Štěpána Kopřivy vydalo nakladatelství CREW, a to v souborném vydání s celou řádkou bonusů.

Zpátky ke kořenům

Přestože byl Batman původně bezohledným mstitelem, vyvinul se časem v postavu s přísným morálním kodexem a silným smyslem pro spravedlnost a přesně k takovému Batmanovi se Silvestri v tomto příběhu vrací.

„Média začínají běsnit, Batmane. Lidi se bojej vycházet z domu. A před pár hodinama přišel na policejní ředitelství balíček…Mysleli jsme, že je to bomba, ale byl v něm uříznutej prst…a vzkaz podepsanej iniciálou J. Nechtěl bys mi prozradit, co se to sakra děje?“ „To je složité, Bullocku. Musím nejdřív prověřit pár věcí.“

V městě řádí takřka nezničitelné zubaté bestie s tváří prince zločinu a odřezávají Gothamským občanům hlavy, Joker běsní a komisař Gordon je nezvěstný. Když „na stole“ Batmanovi přistane balíček se zkrvaveným kusem masa vyříznutým z komisařova těla a věnováním „Pro “B – Od J“, je temnému rytíři jasné, že bude muset nejdřív chytit a potom pořádně zmáčknout právě Jokera. Že mají společného nepřítele, zjistí Batman záhy. Ale kdo unesl nejen Gordona, ale také Harley Quinn, to zjistí jen tehdy, když přistoupí na spojenectví se svým úhlavním nepřítelem.

Silvestri napíná čtenáře hned od první stránky, kdy mu ukáže potlučenou a svázanou Harley Quinn, aby ho hned vzápětí uzemnil Batmanovým soubojem s drsným nindžovským monstrem. Vlastně celý příběh je vystavěn tak, že má čtenář díky pohledům do doupěte hlavního záporáka pocit, že je před Batmanem o krok napřed. Ale to je samozřejmě krutý omyl. Scénárista není žádný začátečník, a ví, jak dávkovat informace a budovat napětí. Lehce zmate stopy a navíc použije časový limit, který musí pátrači dodržet, takže při čtení budete tajit dech. Jako Batmanovská detektivka s několika pěknými dějovými zvraty funguje tedy příběh na výbornou. Silvestri pojal Destruktivní duo velice tradičně. Nevypočitatelný, šílený a neustále hláškující Joker, bezhlavě zamilovaná Harley a Batman, který se musí rozhodnout, zda bude nadále tím temným rytířem, nebo nechá na povrch vystoupit i svou lidskou podstatu. Zkrátka a dobře, jestli bude bránit své město s rukama zaťatýma v pěst, nebo také vstřícně otevřenýma.

Gotham goticky temný

Silvestri je velmistr kresby tuší, proto Destruktivní duo působí díky stínování a pečlivé kresbě mile starosvětsky. Ale kdyby zůstalo jen u tuše, byly by mnohé panely značně nepřehledné. Proto si k práci na tomto komiksu přizval Arifa Prianto, který skvělou kombinací teplých a studených barevných tónů obrazy oživil a dodal jim ještě větší hloubku. V této kombinaci působí obraz navýsost plasticky, aniž by postrádal detaily. Souborné vydání se honosí pevnou vazbou a pěkným snímatelným obalem, ale také řadou bonusů. Mezi nimi najdeme celý komiks pouze v černé a bílé, ale také autorův doslov a obsáhlou galerii alternativních obálek od nejslavnějších komiksových kreslířů.

Batman a Joker: Destruktivní duo je jedním z nejzdařilejších příspěvků do batmanovské knihovničky, a dost možná i nejlepší od vydání Millerova Návratu Temného rytíře.

Batman a Joker: Destruktivní duo

Scénář: Marc Silvestri

Kresba: Marc Silvestri

Překlad: Štěpán Kopřiva

Vydal: CREW, 2024

Vazba: vázaná s přebalem

Počet stran: 288

Cena: 799 Kč

 

Ukázku z komiksu můžete prolistovat ZDE

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď