Lorcana: Disney se v karetních hrách neztratí

Do rodiny sběratelských karetních her přichází nový přírůstek – Lorcana. Ta těží z Disneyovské licence, což v praxi znamená karty se známými hrdiny z animovaných filmů. Ale také hru s jednoduchými pravidly a dobrou hratelností.

Když se řekne sběratelstká karetní hra, představí si většina hráčů nejspíš Magic the Gathering nebo Pokémony. Lorcana patří přesně do tohohle ranku – hora obrázkových kartiček, možnost vytunit si svůj balíček a především spousta zábavy s přáteli. Ravensburger měl díky konkurenci co se týká herních mechanik slušně prošlápnutou cestičku a svoji šanci využil naplno.

První verze starter packu s obsahem

Snadné jako sebrat dítěti balíček karet

Na recenzi jsme dostali dva starter packy rozšíření Into the Inklands a k nim několik boosterů. Starter pack se ukázal jako ideální způsob jak si celou hru osahat. Obsahuje totiž předdefinovaný balíček šedesáti karet nutný ke hře, dále pak booster se dvanácti náhodnými kartami, papírovou herní podložku a pár tokenů zranění. A to nejdůležitější – sešitek s pravidly. Ten je bohužel kompletně v angličtině, a tak i když jsou herní mechanismy docela jednoduché, neangličtináři si neškrtnou. I když v pravidlech vložený QR kód s odkazem na videoverzi návodu napoví o mnoho více.

Bez lokalizace jsou i jednotlivé karty, takže angličtina bude zkrátka potřeba. Bez ní se nedočtete že ten umí to a ten zas ono. Jasně, český trh není zase tak veliký, aby kvůli nám bylo třeba lokalizovat, ale i tak je to škoda.

Ale dosti lingvistických nářků, pojďme se podívat „jak se to hraje“. Jak už několikrát zaznělo, je to vážně snadné, a pokud máte s nějakou sběratelskou karetkou zkušenosti, nemá hráče Lorcana čím překvapit. Sympatický je i příběh na pozadí, kdy hráč je vlastně kreslíř a tvoří postavy, lokace, využívá předměty… A na to potřebuje inkoust. Tahle myšlenka skvěle podporuje Disneyho postavičky, které jsou hlavním znakem Lorcany.

A nyní už opravdu ke hře samotné. Balíček máte, takže ho stačí zamíchat, vzít si do ruky sedm karet, rozhodnout, kdo z hráčů začne… a hurá na to!

Samotné fáze hry jsou snadno pochopitelné – pokud máte ve hře postavy, před svým tahem je připravíte (neboli jak se říká odtapnete), vyhodnotíte efekty působící na počátku tahu a pak už můžete tvořit. To, jak již bylo řečeno, nejde to bez inkoustu, takže prvních pár tahů nejspíš budete jen plnit svůj kalamář (Inkwell). Každá karta, kterou chcete dostat do hry, totiž stojí nějaký ten inkoust, a ten na samém počátku nemáte. Navíc v každém tahu můžete „zinkoustovat“ jen jednu kartu, což může v praxi znamenat těžké rozhodování co si v ruce ponechat.

Úkolem je získat dvacet bodů „Lore“. Do hry se dostane několik typů karet – postavy, lokace, předměty a písně. Porozumění kartám je snadné, návod napoví a intuice také nezůstane pozadu.  Potřebné Lore vám dodají postavy nebo lokace…

A druhý starter

Hrajte, hrajte, hrajte

Popravdě, s trochou angličtiny nastudujete pravidla za pár minut. Jenže teoretická znalost hry vůbec není to, oč tu běží, takže vás příliš nebudeme unavovat teoretickým popisem herních mechanik. Jde totiž především o praxi.

Základem je si celý balíček osahat a zvolit si herní strategii. Trochu záleží i na tom, jaké karty vám zrovna přijdou do ruky, ale obecně můžete hrabat inkoust a čekat na silné karty s vidinou rychlého vítězství nebo naopak malovat víc slabších karet (které je povětšinou snadnější pro protivníka zničit, jenže na to zase potřebuje mít čím útočit a to bez inkoustu zkrátka nejde). Je to jen na vás a časem si najdete „tu svoji“ oblíbenou. Většinou však platí, že pokud vám soupeř výrazněji uteče, už ho nedotáhnete. Jasně, je to moudro na úrovni: „Čím víc gólů dáme, tím víc bodů máme.“, ale praxe ho potvrdila, stejně jako neexistenci jediné správné strategie vedoucí k cíli. Pokud víte, jaké karty v balíčku máte a případně i to, jak je dokážou nějaké jiné podpořit, pak je čas upravit si váš herní balíček. Už totiž víte po čem koukat.

Díky jednoduchosti je Lorcana chytlavá a přístupná, a protože je prozatím v začátcích, je i vyvážená. Nečekejte komba, kdy po odehrání prvního kola odtáhnete s brekem od hracího stolu (už jen proto, že není inkoust – není lore – není nic), i když je jasné, že hru čeká rozvoj a nové herní mechaniky, které pochopitelně v dalších rozšířeních přijdou a na které je hra připravena. Snad si Ravensburer pohlídá, aby se Lorcana nezměnila ve žrouta peněz, ve kterém každé další rozšíření ta předchozí totálně znehodnotí.

Lorcana se hraje o trochu lépe ve třech či čtyřech hráčích, už jen proto, že když nepadají karty podle vašich představ, mohou vám se škoděním silnému hráči pomoc ostatní. Každý má svůj cíl dosáhnout dvacítky bodů Lore, ale že by se nesměly uzavírat aliance či zlomyslně škodit, o tom v pravidlech nic není

O tom, že karty jsou i zajímavým sběratelským artiklem, asi není třeba hovořit. Jsou číslované, mají raritu, dobře vypadají a v boosterech budou i nějaké ty vzácné kousky. Opět nic, co bychom neznali od konkurence.

Tolik asi o Lorcaně v kostce. Ještě dodejme, že oproti konkurenci je v podobné cenové relaci a že Ravensburger pracuje i na rozšíření organizovaného hraní, takže pokud chcete okoukat nějaké ty finty, určitě nebude problém vyrazit se svým balíčkem mezi lidi.

Lorcana

Počet hráčů: 2 – 4

Doba hry: cca 40 min.

Doporučený věk: 8+ let

Čeština: pravidla ne (AJ), materiál ne (AJ)

Vydal: Ravensburger

Cena: Starter pack 399 Kč, boostery 119 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď