I když zní název nejznámější španělské polévky poněkud honosně a ve společnosti ho lze díky troše výřečnosti bez obtíží poměrně snadno prodat jako skutečný vrchol vlastních kulinářských dovednosti, její příprava není nijak složitá. Jako příjemné osvěžení se může hodit do nadcházejících (doufejme) parných dnů nebo na zklidnění rozbouřeného žaludku po náročném večeru, takže rychle vzhůru pro nezbytné ingredience a můžeme se společně vrhnout do práce!
Základní surovinou je přibližně kilo rajčat, která křížem nakrojená na špičce spaříme ve vroucí vodě, aby se lépe loupala. Rajčata vložíme do připraveného mixéru, přidáme menší kousky nakrájené a jadýrek zbavené kapie, zelené papriky a oloupané salátové okurky. Pokud nemáme k dispozici tohoto kuchyňského pomocníka nebo nechceme umazat víc nádobí, než je nezbytně nutné, bez obav použijeme litrovku připraveného rajčatového pyré a zbytek zeleniny stačí jemně nastrouhat. Lehce přisolíme, opepříme, dle uvážení přidáme 2–3 stroužky lisovaného česneku, tři lžíce olivového oleje a trošku vinného octa. Vše rozmixujeme nebo alespoň dobře promícháme, dáme vychladit do ledničky a máme hotovo.
Žádná velká kuchyňská magie se nekonala, ale o to více si vyhrajete při servírování, kdy talíř/misku přizdobíme prakticky čímkoliv od nakrájené pažitky, cibule, ředkvičky, různobarevných paprik, prostě fantazii se meze nekladou. Podáváme s rozpečenou bagetou nebo toustovým chlebem, který můžeme ještě vyšperkovat a potřít bazalkovým pestem. Samozřejmě studené, i když… 🙂
Díky odpadajícím starostem s následným ohřevem a celkové rychlo-přípravě v řádu minut lze využít i jako netradiční zpestření zahradního grilování, kam elegantně přineseme třeba v petce od mléka.
Dobrou chuť!
P .S.: Vindaloo, Gazpacho… ale do pomyslné svaté kulinářské trojice z Červeného Trpaslíka přeci jen ještě něco chybí, ale i kdybych beze zbytku vyžil svůj literární (anti)talent, sepsat plnohodnotný článek o tom, jak si koupit kouřem opracovanou makrelu by byla zbytečná grafomanie. Nicméně pokud dáváte místo zeleniny přednost kusu masa, můžete tak učinit a doma se pak rozloučit stylovým „Nachystejte uzenáče, po conu jsem zpátky!“ 🙂
Přečtěte si i starší díly Fantasticky prostřena:
zeměplošská vejce se slaninou dle Samuela Elánia
plomikovou polévku ze Star Treku
lembas z Pána prstenů
Hagridovy griliášové hrudky z Harryho Pottera
Listerovo Vindaloo z Červeného trpaslíka
Do parních dní?
Asi nějakej steampunk…
Mildo, to jsem ani nevěděla, žes tu vzal kuchařskou rubriku 🙂
Rady ptáka Planeťáka
Je to pro mě trochu zklamání, když navštívím sci-fi, fantasy web a jediná novinka dne je nějaký recept, byť zahalen do hávu z Červeného trpaslíka. Příště třeba můžete udělat rubriku jak posekat trávu sekačkou Středozemsky dle Hobita 🙂
Milda Nerad
PN: No co mi zbejvalo, holt člověk musí psát, co ho baví… 🙂
Jsem hned veděl, že to zapomenete ohřát 🙂