Mocný vliv karmínových kamenů na českou historii zavede čtenáře až do daleké a exotické jižní Afriky a seznámí jej s tajemstvím deníku slavného českého cestovatele Emila Holuba.
Autorem třetí knihy edice je tentokrát spisovatel Josef Pecinovský. Námět pro příběh se mu našel prakticky sám – setkal se s amatérským cestovatelem Dobroslavem Lebedou, jenž mu svěřil svůj záhadný příběh týkající se Emila Holuba. Domluvili se na knižním zpracování, samozřejmě se zatajením pravé identity vypravěče a mírným pozměním některých reálií. Sám autor knihy k tomu říká: „Byl to právě Lebeda, kdo mě upozornil na mnohé protiklady v díle Emila Holuba i na to, že nesouhlasí chronologie jeho deníků. Sám Emil Holub zažil v Africe něco, o čem se ze zřejmých důvodů neodvážil mluvit veřejně, a to i mezi svými přáteli. Všechno svěřil jen svému deníku, ale zmíněné stránky pak patrně sám zničil. A tak posledním dokladem o mimořádných zážitcích se stal jediný výtisk jeho cestopisu, zachovaný vlastně jen zázrakem a patrně díky vlivu karmínových kamenů. Ten ukrývá Lebeda na neznámém místě a rozhodně jej odmítá zapůjčit vědeckému výzkumu.“
Vraťte se tedy s autorem zpět do roku 1872 na diamantová naleziště v Kimberley, kde vykonává svou praxi doktor Emil Holub a kde se mu dostane do rukou karmínový kámen, který způsobí něco neuvěřitelného. Holub nechce působit jako lhář či dokonce šarlatán, proto se zdráhá o svém zážitku mluvit. Nechá však sám pro sebe vytisknout jediný úplný exemplář svého cestopisu. Bohužel brzy zemře a nikdy nikomu neřekne, kam tento unikátní výtisk schoval. Až se jednoho dne, už v jednadvacátém století dostane kniha k amatérskému cestovateli, který se rozhodne jít po Holubových stopách až do samého nitra Afriky a objasnit záhadu deníku a zapomenutého jezera Mo Bwana.
- Zapomenuté jezero
- Autor: Josef Pecinovský
- Překlad: –
- Série: Kroniky karmínových kamenů 3
- Provedení: hardback
- Počet stran: 256
- Cena: 259 Kč
- Vydal: Zoner Press, 2012
Tedy
na to se docela těším …
Na stránkách XB-1 probíhá soutěž o tuto knihu…
Velmi zajímavý námět, těším se!
už čtu a zatím je to paráda