The Sky Crawlers (anime)

S téměř ročním zpožděním se k nám dostal nový film legendárního režiséra Ducha ve skořápce (Ghost in the Shell), Mamoru Oshiiho. Sky Crawlers, v originále „Sukai Kurora“, je bez debaty jeden z nejlepších filmů o pilotech a leteckých soubojích, jaký byl kdy natočen, a směle strčí do kapsy (u nás tolik protěžovaný) „Tmavomodrý svět“, o „Pearl Harboru“ či stařičkém „Macrossu“ či „Top Gunu“ ani nemluvě. Nejen těm z vás, kteří jste nebyli na letošním Animefestu, je určena tato recenze.

Dojmy z devátého Animefestu

Dojmy z devátého Animefestu

Devátý ročník Animefestu, nejstaršího, nejlepšího a největšího conu tohoto druhu v České republice, právě skončil. Stála jeho návštěva za to? Zvládli organizátoři přesun do nových prostor brněnského výstaviště? Jaký byl nejlepší film celé akce? Odpovědi na tyto a další otázky byste měli nalézt v této subjektivní reportáži.

Profil osobnosti: Mamoru Ošii – filozofie na hraně pokroku

Profil osobnosti: Mamoru Ošii – filozofie na hraně pokroku

Jen hrstce japonských animátorů se dostalo tak velkého uznání za hranicemi vlastní země jako Mamoru Ošiimu. Autor kultovního Ghost in the Shell, ovlivnil svými snímky mnohé další, jeho hlavním zdrojem inspirace je ale pes Gabriel. Filozof fascinovaný technologickým pokrokem, režisér, kterého nelze přehlédnout.

Mamoru Ošii – filozofie na hraně pokroku

Mamoru Ošii – filozofie na hraně pokroku

Jen hrstce japonských animátorů se dostalo tak velkého uznání za hranicemi vlastní země, jako Mamoru Ošiimu. Autor kultovního Ghost in the Shell ovlivnil svými snímky mnohé další, jeho hlavním zdrojem inspirace je ale pes Gabriel. Filozof fascinovaný technologickým pokrokem, režisér, kterého nelze přehlédnout.