Se kterou tohle léto?

Se kterou tohle léto?

Existují dva typy lidí. Ti první mají letní dovolenou zpravidla naplánovanou už koncem února. Pravda, ti pracující většinou kvůli tomu, že si chtějí u šéfů pojistit, že je v tom určitém termínu skutečně pustí ze zaměstnání, aby mohli odjet na ten vysněný poznávací zájezd do Turecka, Maroka nebo třeba Švédska.

T. Bisson: Skoro jako doma (ukázka z F&SF-léto 09)

V dětských očích se mohou věci zdánlivě obyčejně proměnit takřka cokoli, opuštěná závodní dráha se tak stává letištěm a z okolních stánků a hrazení je najednou letadlo. Nechte se zlákat na cestu za dětským snem, tentokrát jsou zváni i dospělí… Ukázka z novelety Skoro jako doma, kterou najdete v nedávno vydaném letním čísle Fantasy & Science Fiction.

Pevnost 07/2023: Ne až tak okurková sezóna

Společně s obdobím dovolených a letních prázdnin začíná i takzvaná okurková sezóna, avšak zdá se, že červenec je výjimka potvrzující pravidlo. Alespoň podle poslední Pevnosti to tak vypadá. Redaktoři připravili pěkně výživnou a bohatou nabídku, v níž si stoprocentně každý najde něco, čím se během parních letních dnů a večerů zabavit.

Rallyman GT: Duha ze šáňa

Za jeden z nejměkčích „převaděčských“ oříšků považujeme my laici udělat ze skutečného automobilového závodu počítačovou hru, a za jeden z nejtvrdších vytvořit z téhož deskovku. Souboj, ve kterém prostě musíte počkat, než potáhnou a odtáhnou ostatní. Jak se to podařilo maníkům od Rallymana?

„Já bych si moc přála, aby se dalo čarovat a aby to fungovalo.“ přiznává Věra Mertlíková

Co román, to název, který má něco společného s koněm. A nejenom název, celé je to o koních… O kom je řeč? O Věře Mertlíkové, známé autorce historické fantastiky. Kromě toho, že ráda a hodně píše, je také nadšená šermířka, jezdkyně, tanečnice, choreografka, kuchařka a zahradnice. Začala s povídkami a hned zaznamenala úspěch v řadě literárních soutěží (Žoldnéři fantasie, Daidalos, Cena Karla Čapka, Tovaryši kalamáře). Její poslední, v pořadí už čtvrtý román však z naznačeného pravidla vybočuje, i když koně v něm stále hrají významnou úlohu. V názvu se objevuje nový motiv – růže. Proč tato změna? Nezbývalo, než autorku vyzpovídat, abych její nové inspiraci přišla na kloub.

Zákon genu platí, pánové!

Co spojuje hrách a tornádo? Je to jméno vědce – Mendel. A právě jeho životu a dílu je věnována antologie Zákon genu přinášející pestrou sbírku povídek v nejrůznějších fantastických subžánrech. Na své si přijdou milovníci alternativní historie, postapa, hororu, humoristické sci-fi i transhumanismu.

Pevnost 07/2022: Ne až tak okurková sezóna

Nastal čas letních dovolených, a přestože bývá toto období označováno jako okurková sezóna, tak se zdá, že světa fantastiky se tato skutečnost netýká. Ano, nabídka sice není tak rozsáhlá, ale stále je pořád z čeho vybírat. Nevěříte? Tak v tom případě otevřete stránky červencového čísla Pevnosti.

Petr Brožovský o své akční novince: „Maminka mi vždycky zakazovala kamarádit se s divnýma lidma, tak jsem si je vymyslel.“

V rybníčku české akční fantastiky máme nový přírůstek. Petr Brožovský je sice na literárním poli nováčkem, ale má pořádně ostré zuby a k tomu i pořádně proříznutou pusu. Jen pro ilustraci: na naši žádost o rozhovor přišla téměř okamžitě reakce: „Pokud mi budeš vykat, na rozhovor rovnou zapomeň!“. A v tomhle duchu se nese celý rozhovor…

Čtenářská povídka: Petr Kubát – Prázdnota

Po nějaké době se na naše stránky opět vrací Petr Kubát a čeká vás jeho další cyberpunková povídka. Možná si ještě vzpomenete na jeho první povídku s Pat Takeshitou…
Rebecca, známá undergroundová rockergirl, je už unavená neustálým nočním pátráním po Pat Takeshitě. Po jednom z koncertů jí však čeká další probděná noc, kterou musí strávit vymetáním večírků a pochybných podniků ve snaze najít svou ztracenou přítelkyni. Naštěstí na to není sama, pomáhá jí patnáctiletý baskytarista Taku. Ptáte se, proč se na to celé radši nevykašle? Zřejmě to má co dělat s magickým slovem začínajícím na L.

1 2 3 23