A tak přišel konec zimy

A tak přišel konec zimy

Představte si planetu, na níž jeden rok trvá dva a půl tisíce let. Představte si nekonečnou zimu a celé generace lidí, kteří si nepamatují nic než sníh a smrt, jež s sebou nese. Zdá se to jako noční můra. Každý zlý sen však jednou musí skončit, a proto i na Helikonii konečně nastává jaro. První díl helikonské trilogie se vrací na naše pulty a dává nám okusit cizokrajného světa.

Ve své knize se lásce nevyhýbám, přiznává Emma Surdu

Objevila se zničehonic. Nevídané, s jakou samozřejmostí si osvojila snad nejznámější literární fenomén – Pána prstenů – a přišla s velmi osobitým pojetím známého příběhu ženskou optikou. Sauronova nevěsta, která tak úplně není o Sauronovi. Fanfikce, která našla cestu, jak vyjít knižně. Je to vůbec možné? Je to vůbec legální? Ano, za jistých a dost omezujících okolností. Ale proč by někdo něco takového podstupoval? Co vůbec bylo podnětem, že takový text vznikl? Jak vlastně knihu přijímá čtenářské publikum? Právě na tohle všechno jsem se zeptal autorky knihy, dosud neznámé Emmy Surdu. Na literárním poli se tato debutantaka česko-rumunského původu zatím etablovala s jedinou povídkou v antologii Žena s labutí (2018). A najednou je tu román, navíc pěkný špalek – samotný literární text čítá bez doslovu přes šest set stran! Úctyhodný výkon, který po právu zaujal nakladatelství Fortna a nyní také nejrůznější webové portály, recenzenty a knižní blogerky.

Et in Arcadia Ego - 3. část: Padlí andělé

Et in Arcadia Ego – 3. část: Padlí andělé

Nastává chladná noc a Strážci se vydávají do boje. Kdo vyhraje tuhle lítou bitvu? Američané? Odboj? Dostane se Eridias k vytouženým pyramidám? A co skrývá doktor Drake hluboko pod Káhirskou věznicí? Třetí den Eridiova dobrodružství je celý ve znamení ohně, smrti a zkázy, jak doznívají poslední ozvěny Orichalkové války.

Vidíme jen výjevy – IV. (únor/březen)

Tak, nejstudenější měsíc máme za sebou a již brzy se všechno pomalu, ale jistě začne probouzet k novému životu. Mrazivý leden byl ideálním obdobím zalézt si s knížkami pod peřinu a dočíst všechno, na co během uplynulého roku nebyl čas. Nových titulů totiž moc nevyšlo. Nyní jsou ale nakladatelé po zimním spánku opět v plné síle a chystají spoustu lahůdek.

Věř

Série Amatérské povídky.
Slíbili jsme vám pod stromeček zajímavou a dle našeho názoru velmi originální a čtivou povídku. Takže tady ji máte. Pěkně se usaďte a nechte se unést vírem děje. A věřte, bude líp…

Modely pro scifisty #3: Headhunter

Dnešní modelářský příspěvek je poněkud nezvyklý. Bude o stavbě rádiem řízeného létajícího modelu. Pokud nemáte mnoho zkušeností s vlastní konstrukcí létajících modelů, musíte využít několika vcelku spolehlivých triků (a spoustu lepicí pásky). Základem je přehled „normálních“ modelů, nabízených na trhu a vhodné vytipování předlohy pro vlastní model.

Crew2 č.11 – recenze časopisu

V prosinci vyšel druhý vánoční speciál Crwe². Hlavním šlágrem měl být Garth Ennis a jeho Hoši z Jihu. Nikdo asi nepočítal s tím, že jim rybník vypálí dva ušatci. Jeden Moravák, druhý čistokrevný samuraj… a samozřejmě nemohu opomenout jednu zatraceně línou číču.

Jak psát fantastiku 1/2

Rady pro začínající autory bývají často nedocenitelné. Se svou troškou do mlýna přispěl i polský spisovatel Andrzej Pilipiuk, jehož už dnes známe i Česku. Před Vánoci vyšla jeho populární sbírka humorných povídek Kroniky Jakuba Vandrovce. Ale pozor, čtenáři Pilipiukových povídek už vědí, že autor dovede být i dostatečně ironický!

Rytíř bez titulu: Kousek lásky

Kousek lásky je zatím nejnovější přírůstek do série o Roggeveevovi. Povídka se výborně umístila v letošním ročníku soutěže „O rukavici lorda Trollslayera“. Skončila na pátém místě, což v tak obrovké konkurenci mluví za vše. Je neobvykle akční a krvavá a jak už je u Mílových povídek zvykem, stojí na výrazné pointě.

1 2